پوکی استخوان

استخوان هایت را دوست بدار ، از آینده ات محافظت کن

 پوکی استخوان بیماری خاموش نامیده می شود چون فرد ممکن است بدون آن که خود متوجه شود به پوکی استخوان مبتلا شده باشد.

 تشخیص پوکی استخوان
در حال حاضر بهترین روش برای تشخیص پوکی استخوان، سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری است.

 عوامل موثر در پوکی استخوان :
افزایش سن ، جنس ، یائسگی ، سابقه فامیلی ، وزن و اندازه استخوان ، بیماری ها ، مصرف بعضی از داروها ، عدم تحرک ، سیگار کشیدن و کمبود کلسیم و ویتامین در مواد غذایی از دیگر دلایل ابتلا به پوکی استخوان است.

 عوارض پوکی استخوان عبارتند از : شکستگی خودبه خودی با کمترین ضربه بر استخوان ها بخصوص در نواحی ران و لگن ، کمر و ستون مهره ها که غالبا این اولین علامت است.

کمر درد شدید در نقطه خاص که نشانه شکستگی است.شکستگـی هـای حاصـل از بیماری پوکی استخوان ، به طور عمده درنواحی گردن استخوان ران ، مهره های ستون فقرات و استخوان های مچ دست ، رخ می دهد حتی گاهی شکستگی های خودبه خودی مهره ها ، گردن و استخوان ران نیز دیده شده است.
از عوارض دیگر این بیماری تغییر شکل ستون فقرات است که موجب انحنای پشت یا قوز درآوردن می شود. کوتاه شدن قد نیز می تواند عارضه ای از این بیماری تلقی شود حتی بعضی محققان عقیده دارند افتادن دندان ها در سال های بالا نیز ناشی از همین پوکی استخوان است.

 رایج‌ترین اشکال درمان پوکی استخوان:
• تجویز درمان‌های دارویی تحت نظر پزشک متخصص شامل بایفوسفونیت‌ها، رالوکسیفن و کلسی‌تونین.
• مکمل‌های کلسیم و ویتامین D.
• ورزش منظم شامل ورزش‌های تحمیل‌کننده وزن، مقاومتی و تعادلی. پیاده‌روی، پا زدن بر روی دوچرخه‌های ثابت و سایر فعالیت‌های کم ‌ضربه با حداقل خطر افتادن نیز توصیه می‌شوند.
• ترک سیگار و الکل.
• خوردن رژیم غذایی غنی از لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر کم‌چربی؛ ماهی آزاد، ساردین و پنیر سویا؛ و سبزیجات برگ ‌دار سبز مانند اسفناج و سبزی ‌خوردن. 

 

 

 بیمارستان سجاد کرمانشاه