توصیه های تغذیه ای در بیماران دیابتی

 

.راه های کنترل افراد مبتلا به دیابت و یا حتی پیش دیابت ( افرادی که قند خونشان بالاتر از حد طبیعی است ولی به مرحله  دیابت نرسیده است ) شامل رژیم درمانی ، فعالیت جسمانی ، کنترل قندخون ، درمان دارویی و آموزش خود کنترلی است.

2.به منظور کنترل قند خون روزانه 6 وعده غذا شامل سه وعده غذایی اصلی ( صبحانه ، ناهار و شام ) و سه میان وعده توصیه می شود.

3.کنترل طبیعی قند خون در هنگام شروع بیماری در پیشگیری از بروز عوارض ناشی از بیماری در آینده تاثیر زیادی دارد.

4.سعی کنید غذاهای اصلی و میان وعده ها را در ساعات معینی مصرف کنید.

5.مصرف میان وعده قبل از خواب در کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا از کاهش قند خون در طول شب و قبل از خواب جلوگیری می کند.

6.میان وعده شب بهتر است از یک ماده پروتئینی مانند پنیر یا شیر که همراه با نان تهیه شود ، باشد .

7.حتی کاهش وزن مختصر ، می تواند مقاومت به انسولین را بهبود بخشد و راهکار مناسب و مفیدی در افراد مبتلا به پیش دیابت می باشد و می توان با کاهش وزن از بروز دیابت جلوگیری کرد.

8.افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی از طریق افزایش مصرف میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و سبوس دار و حبوبات توصیه می شود.

9.همراه هر وعده غذایی ، از سبزیجات استفاده کنید.

10.نان سنگگ و یا بربری ازنان لواش و ساندویچی بهتر است.

11.از حبوبات و پروتئین سویا ، در برنامه غذایی خود  بیشتر استفاده کنید.

12.از مصرف مواد غذایی ای که بطور ناگهانی قند خون را بالا می برند پرهیز کنید.این دسته از مواد غذایی عبارتند از : مربا ، کیک ، بستنی ، ماکارونی ، برنج پخته ، سیب زمینی ، ذرت و ...

13.مصرف انواع میوه ها برای تمام افراد ازجمله بیماران دیابتی نه تنها مفید بلکه ضروری است.اما لازم به ذکر است که مصرف برخی از انواع میوه ها مانند موز ، انگور ، کشمش ، انجیر ، هندوانه ، خربزه و طالبی باید به یک تا دو بار در هفته محدود شود.

 

انواع میوه ها

مقدار مصرف

هندوانه، خربزه، طالبی

یک و یک چهارم لیوان ( بهتراست از قسمت های نزدیک به پوست استفاده شود )

انگور

10 عدد به اندازه یک خوشه کوچک

خرما

دو عدد

کشمش

دو قاشق غذاخوری

انجیر

1.5 عدد

موز

نصف موز ( به اندازه 10 سانتی متر )

 

باید توجه داشت که در روز فقط از یک نوع از میوه های ذکر شده در جدول مصرف گردد.

14.سوربیتول ، مانیتول ، گزیلتول ، ایزومالت ، لاکتیتول قندهای الکلی رایجی هستند که به عنوان قند دیابتی مشهورند.این قندها کالری کمتری داشته و با سرعت کمتری جذب خون می شوند.البته توجه به این نکته ضروری است که مواد غذایی که با این شیرین کننده ها تهیه می شوند ، معمولا غنی از چربی هستند و کالری نهایی آن ماده غذایی بالا خواهد بود.

15.مصرف یک قاشق غذاخوری دارچین در طول روز به صورت چوب دارچین و یا پودر آن در کاهش قند خون بیماران دیابتی تاثیر زیادی دارد.

16.مصرف نمک را به یک قاشق چایخوری ( حداکثر یک قاشق مرباخوری ) محدود کنید.

17.ترجیحاً از روغن مایع ( به خصوص کلزا ) استفاده کنید.باید توجه داشته باشید که کم چرب بودن غذا توصیه اول و اصلی است.

18.برای سرخ کردن مواد غذایی ، از روغن های مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.به یاد داشته باشید که مصرف غذاهای سرخ کردنی را  باید محدود کنید.

19.مصرف گوشت قرمز را به یک بار در هفته محدود کنید و از انواع گوشت سفید استفاده کنید.حداکثر 3 وعده تخم مرغ در هفته و مصرف لبنیات کم چرب توصیه می شود.

20.فعالیت بدنی و ورزش ، در پایین نگه داشتن قند خون و بهبود کیفیت زندگی بسیار موثر است.انجام ورزش را به صورت منظم شروع نموده و سعی کنید آن را به صورت یک عادت در آورید.

21.بهترین ورزش برای مبتلایان به دیابت پیاده روی است. روزانه دو نوبت و هر دفعه 20 دقیقه پیاده روی انجام دهید.وقتی قند خون از 250 میلی گرم در دسی لیتر بالاتر است ورزش نکنید.

      

پس از ترخیص از بیمارستان در صورت نیاز به مشاوره تلفنی ، می توانید با پرستار پیگیری بیماران پس از ترخیص از ساعت 17 الی 19 با شماره تلفن 09364966300 تماس بگیرید ، و یا در وب سایت بیمارستان به نشانی WWW.GPAKSH.COM در منوی آموزش – پاسخ به سوالات بیماران پس از ترخیص ، به صورت آنلاین از خدمات مشاوره پس از ترخیص برخوردار شوید.

تلفن بیمارستان: 083-37253607-37253615-16

آدرس: کرمانشاه – خیابان بهار