توصیه های تغذیه ای در بیماران قلبی عروقی

 

عوامل تغذیه ای موثر بر میزان چربی های خون :

1.در رژیم غذایی مربوط به این دسته از افراد باید به این نکته توجه شود كه حتی نوع چربی اهمیت بیشتری از میزان كل چربی مصرفی دارد.رژیم هایی كه حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع و میزان كمی اسیدهای چرب اشباع هستند مقدار كلسترول خون را پایین می آورند.برعكس رژیم های غنی از اسیدهای چرب اشباع موجب افزایش میزان كلسترول خون             می گردند.

2.با جانشین كردن كربوهیدرات های پیچیده در رژیم غذایی بجای قند و شكر ( بدون اینكه تغییر دیگری در رژیم داده شود ) غلظت كلسترول و تری گلیسرید پلاسما كاهش می‌یابد.برعكس جانشین كردن كربوهیدارت های پیچیده با قندهای ساده موجب افزایش چربی های خون می‌گردد.

3.مصرف فیبر غذایی در كاهش چربی های خون اثر مثبت دارد.

4.اگر میزان كالری مصرفی در وعده‌های غذا تقریباً مساوی باشد میزان چربی های خون كمتر از موقعی است كه در یك وعده بیش از وعده‌های دیگر غذا خورده می شود.

5.ترجیحاً بهتر است از رژیمی متنوع ، متعادل از نظر انرژی ، محدود از چربی های جامد و نسبتاً غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع همراه با فعالیت بدنی متوسط برای حفظ وزن طبیعی استفاده گردد.

6.از گوشت های كم چرب میتوان 5-4 بار در هفته استفاده كرد ولی در مورد شیر فقط شیر كم چربی توصیه می شود.

7.كلسترول رژیم : تخم مرغ ها به 3 عدد در هفته محدود شود و دل ، جگر ، قلوه ، مغز از برنامه غذایی حذف گردد.

8.جهت كفایت تغذیه‌ای رژیم توصیه می شود روزانه مقداری از سبزی های برگ سبز و زرد در برنامه غذایی گنجانده شود ، چون در رژیم كنترل شده از چربی به این دلیل كه رژیم نامبرده فاقد منابع مهم غذایی ویتامین A است ، ویتامین A به اندازه كافی تامین نمی‌گردد.

 

توصیه هایی در رابطه با تهیه مواد غذایی رژیم :

1.فقط از گوشت های كم چرب استفاده می شود و چربی های قابل رویت آن ها كاملاً جدا می گردد و شیر مصرفی بدون چربی و یا با یك درصد چربی می باشد.

2.گوشت ها را به هر شكل میتوان پخت ولی اگر انرژی رژیم خیلی محدود است از روغن زیاد برای سرخ كردن آن ها استفاده نمی شود.توصیه می شود كه گوشت ها آب پز ، كبابی و یا بریان شود.

3.اگر خورشت - خوراك و سوپ تهیه می شود چربی های آن ها بایستی گرفته شود ، برای ساده شدن این كار می توان یك روز قبل آن ها را تهیه و در یخچال نگهداری نمود تا روغن موجود در آن ها جدا شده و به آسانی از سطح آن برداشته شود.

4.گوشت و ماهی و مرغ و تخم مرغ را میتوان بدون روغن و فقط با روغن موجود در خود آن ها كباب كرد یا پخت.ضمناً      می توان آن ها را قبل از پختن برای خوشمزه شدن مدتی در آب لیمو و سركه یا انواع سبزی ها خوابانید.

5.سبزی ها را میتوان در قابلمه كوچكی كه مقدار كمی آب و ادویه دارد بخار پز نمود.

6.به جای قسمتی از شكر رژیم میتوان از مربا ، مارمالاد و عسل استفاده كرد.زیرا كره و مارگارین رژیم محدود است و از مواد ذكر شده می توان روی نان استفاده كرد.

7.در صورتیكه شخص یك وعده از غذای خود را در خارج از خانه صرف می كند بهتر است از گوشت كبابی همراه با مقداری سالاد و میوه تازه استفاده كند.به هر حال جداكردن چربی از گوشت ها و پوست مرغ یا بوقلمون ضروری است.

 

عوامل اجتماعی موثر در ایجاد بیماری كرونر:

1 - افزایش غیر طبیعی چربیهای خون (كلسترول، تری گلیسریدها...)

2 - بالا بودن فشارخون

3 - بیماری دیابت

4 - چاقی

5 - رژیم غذایی

6 - زندگی بی تحرك

7 - سیگار كشیدن

8 – استرس های روانی ، هیجانات و نیز ویژگی های فردی

9 - طرز رفتار و برخورد با زندگی مدرن

10 - استعداد و آمادگی فامیلی

11 - اختلالاتی نظیر نقرس ، تیروئید و بیماری های كلیوی

12 - وجود الكتروكاردیوگرافی غیر طبیعی به هنگام استراحت و در حال تمرینات بدنی

چند تذكر مهم :

1 - برای جلوگیری از افزایش چربی های خون ، رژیم غذایی با كنترل وزن و افزایش فعالیت و ورزش توصیه می شود.

2 - كاهش چربی دریافتی ، به ویژه كاهش سهم چربی اشباع شده و افزایش چربی های غیر اشباع ، یكی از اصول رژیم غذایی مناسب در پیشگیری و درمان بیماری های قلبی - عروقی است.

3 - محدودیت در مصرف كافئین ، به كمتر از 5 لیوان قهوه در روز یا معادل آن ، الزامی است.

4 - توصیه می شود كه مصرف فیبر غذایی همراه با مقدار كافی مایعات در رژیم غذایی افزایش یابد.

5 - توصیه می شود كه فیبرهای محلول در آب نظیر پكتین ، صمغ ها و موسیلاژ كه باعث كلسترول و LDL می شوند ، در رژیم غذایی افزایش یابند. 6 گرم از كل فیبر توصیه شده ( 30-20 g/day ) باید از فیبرهای محلول باشد.این میزان را به راحتی  می توان با افزایش تعداد واحد های توصیه شده میوه و سبزی ( بیشتر یا مساوی 5 واحد ) تامین كرد.منابع غنی فیبرهای محلول عبارتند از : سبزی ها ، میوه ها ، جو دوسر ، سبوس جو ، حبوبات.

6 - افزایش مصرف آب انگور ، گریپ فروت ، چای ، پیاز و سیب توصیه می شود.

7 - مصرف ویتامین E به دلیل خاصیت آنتی اكسیدانی آن مقدار روزانه IU 200-100  می تواند مفید باشد.              

 

 

پس از ترخیص از بیمارستان در صورت نیاز به مشاوره تلفنی ، می توانید با پرستار پیگیری بیماران پس از ترخیص از ساعت 17 الی 19 با شماره تلفن 09364966300 تماس بگیرید ، و یا در وب سایت بیمارستان به نشانی WWW.GPAKSH.COM در منوی آموزش – پاسخ به سوالات بیماران پس از ترخیص ، به صورت آنلاین از خدمات مشاوره پس از ترخیص برخوردار شوید.

تلفن بیمارستان: 083-37253607-37253615-16

آدرس: کرمانشاه – خیابان بهار